A Kisadózó vállalkozások tételes adójáról (KATA) a kisvállalati adóról szóló törvény rendelkezik, amely így lehetővé teszi, hogy egyes meghatározott egyéni és társas vállalkozások rendkívül egyszerűen és alacsony mértékben adózhatnak. 

Ez az új adózási forma a Kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA). Nemcsak, hogy egyszerű és alacsony az adómérték, hanem azon vállalkozások akik KATA szerint adóznak, több más adónem bevallási, és befizetési kötelezettséget teljesítik vele, más szóval egy adó megfizetésével kipipálás (teljesítesz) több másik adót is. 

 

A KATA egyik legnagyobb előnye, hogy a havi fix összegű, így előre és pontosan tervezhető adó nem függ sem a bevételeditől – kivéve ha eléred a KATA bevételi határt –  és sem a költségeid mértékétől. A KATA másik előnye a rendkívül egyszerű adminisztráció.

 

Mennyi adót kell megfizetni a Kisadózó vállalkozások tételes adója esetén? 

  1. Ha főállású kisadózó leszel akkor havonta legalább 50.000 Ft lesz a KATÁ-d mértéke, de ezzel társadalombiztosítási ellátásra és álláskeresési ellátásra jogosultságot szerzel!Van arra is lehetőséged, hogy emelt összegű KATA-t fizess! Ekkor 75.000 Ft/hó, lesz kisadózóként a megfizetendő tételes adód amit meg kell fizess, de ekkor magasabb összegben vagy jogosult társadalombiztosítási, vagy egészségbiztosítási ellátásra.
  2. Ha van főállásod, akkor ún. Mellékállású kisadózó leszel, ekkor 25.000 Ft/hó lesz a fizetési kötelezettséged. Ekkor nem minősülsz kisadózóként biztosítottnak, de mivel van főállásod ez nem jelent gondot.Értelemszerűen ha megszűnik a főállásod, akkor ha nem szünetelteted a KATA szerinti mellékállású vállalkodásodat, akkor főállású KATA-t kell fizetned.

 

Hogyan kell megfizetned a KATA-t?

 

Minden olyan hónapban amire meg kell fizesd a KATA-t (mindegy, hogy fő vagy mellékállású kisadózó vagy), a tárgyhónapot követő hónap 12.-ig kell megfizetned a 25eFt/50eFt/75eFt-ot 

A Nemzeti Adó és Vámhivatal részére kell megfizetned a KATA-t a következő számlaszámra:

NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számla: 10032000-01076349 

Előfordulhat, hogy a NAV megváltoztatja a számlaszámot! Az aktuális számlaszámokat adófizetés előtt itt tudod ellenőrizni!  A számlaszámok között Ctrl+F keresésel a “NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számla” elnevezést keresd!

Fontos, hogy az utaláskor a közleménybe írd bele az adószámodat, mert így tudja a NAV könnyen beazonosítani az utalásodat. 

 

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a KATA egy olyan adó, amit ha egy hónapban csak egy napot is voltál katás akkor is a teljes adót meg kell fizetni! Ebben az adónemben nincs ún. arányosítás. 

 

Mekkora bevételig lehet választani a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA)?

Főszabályként 12 millió Ft-ig lehet ezt az adónemet választani. 

Ha meghaladtad az éves keretet, ami 12 millió forint, akkor 40%-os extra adót kell a 12.000.000 Ft-ot meghaladó részre. Az extra adót nem kell azonnal befizetned, elég ha az éves KATA bevalláskor kifizeted a NAV-nak. Elfőrdulhat azonban, hogy egyben kifizetni likviditáisi problémát okozhat, így ha úgy érzed, hogy nagyon fog fájni akkor fizesd be részleteiben előre. 

Felhívjuk a figyelmedet, hogy ha év közben kezdő vagy, esetleg szüneteltél, akkor az éves keret időarányosan csökken, így lehet, hogy az év hátralévő részére kimeríted a KATA bevételi korlátot és lesz olyan bevételed ami után 40%-os adót kell fizetned. Ezért is fontos, hogy naprakészen vezesd bevételi nyilvántartásodat! 

Ha könyvelő szolgáltatását veszed igénybe, akkor meg könyvelőtől követeld meg, hogy legyen aktuáls a nyilvántartásod, hiszen fizetsz érte!